Wegańskie żelki, pełna historia roślinnych słodyczy 0
Wegańskie żelki, pełna historia roślinnych słodyczy

Ciężko w to uwierzyć, ale pierwsze były wegańskie żelki, Początkowo wytwarzano je bez dodatków pochodzenia zwierzęcego. Ta nowożytna przekąska powstała za czasów rewolucji przemysłowej. Kiedy huk maszyn parowych i warkot pierwszych silników spalinowych nieustannie towarzyszył brzmieniom wielkich miast, branża żywieniowa rozwijała się równie prężnie. Koszty importu cukru trzcinowego stawały się coraz większe, dlatego w poszukiwaniu tańszej alternatywy zaczęto eksperymentować z lokalnymi surowcami. Tak zrodził się pomysł produkcji cukru z buraków cukrowych, który okazał się strzałem w dziesiątkę.

Pierwsze żelki na świecie były wegańskie!

Za prekursora współczesnych żelek uważa się "rachatłukum", lokalny deser przygotowywany w kuchniach bałkańskich oraz na bliskim wschodzie. Najbardziej łączy go z żelkami konsystencja, która też jest miękka i kleista. Pierwszymi łakociami, które najbardziej przypominały smak współczesnych żelek, były "Jelly babies", które pamiętają jeszcze czasy wojny secesyjnej. Powstawały z cukrowej bazy i owoców, jako źródła smaku i koloru, a gumową strukturę zawdzięczały żywicy drzewa akacjowego, obecnie bardziej znaną jako guma arabska. Oznacza to, że pierwsze żelki na świecie to żelki wegańskie.

Niesamowity wzrost popularności żelek

Największa moda na żelki pojawiła się na początku XIX wieku, kiedy ruszyły linie produkcyjne naczelnego producenta żelek, który do dziś wiedzie prym w branży - Haribo. Chcieli produkować słodycze, na które każdego będzie stać i tak oto w 1922 roku na rynek został wypuszczony kultowy produkt - złoty miś Haribo, nawiązujący wyglądem do popularnych w tych czasach tańczących niedźwiedzi Tanzbären. Okazało się to strzałem w dziesiątkę, z roku na rok powstawało coraz więcej kształtów i smaków żelek.

wegańskie żelki haribo

Kiedy żelki przestały być wegańskie

Jednak z czasem zaczęto odkrywać negatywne skutki oddziaływania gumy arabskiej na ludzki organizm. Największymi konsumentami żelek były dzieci, co zaczęło powodować dużo problemów. Zaczęto eksperymentować ze składem i poszukiwać alternatyw, aby wciąż dostarczać produkt, który stawał się coraz bardziej popularny. Wybór padł na żelatynę otrzymywaną z kości wieprzowych. Wtedy nastały czasy, kiedy żelki przestały być wegańskie 😔. 

Wielki powrót wegańskich żelek

Żelki stały się przysmakiem spożywanym na całym świecie. Prosta receptura umożliwiła produkowanie ich na masową skalę. Powstawały nowe smaki, nowe kształty, a także nowe receptury. Dodatek żelatyny wieprzowej okazał się zdrowszym rozwiązaniem niż guma arabska, ale wciąż budził wiele wątpliwości. Zwłaszcza w środowiskach semickich, gdzie unika się spożycia wieprzowiny. Idąc śladem innowacji zaczęto do produkcji żelek używać skrobi ziemniaczanej, oraz ekstraktu z glonów, czyli agar-agar. Wtenczas wegańskie żelki powróciły na rynek.

wegańskie kwaśne żelki

Historia agaru i najważniejsze informacje 

Początki jego użytkowania szacuje się na XVII wieczną Japonię, kiedy to doszło do odkrycia, iż algi ugotowane z wodą, które wystygły zmieniają swoją konsystencję na bardzo gęstą i kleistą. To zdarzenie zapoczątkowało eksperymenty związane z użyciem tej substancji w kuchni, dziś już jest tradycyjnie i powszechnie stosowanym składnikiem. W Europie pojawił się w XIX wieku, gdzie początkowo służył w laboratoriach, z czasem jego popularność wzrosła jako składnik spożywczy, używany właśnie w wegańskich żelkach, także z uwagi na walory zdrowotne: warto zaznaczyć, że zawarte są w nim witaminy i minerały, takie jak błonnik, witamina K, E oraz B6, kwasy omega 3, a także kwas foliowy.

Wegańskie żelki, czyli agar-agar zamiast żelatyny

Wiele osób zastanawia się, dlaczego warto używać agar-agar zamiast żelatyny? Dla wegan absolutnie kluczowym czynnikiem będzie źródło pozyskania obu substancji: agar jest produktem w pełni roślinnym, żelatyna natomiast odzwierzęcym. Agar nie potrzebuje tak niskich temperatur jak żelatyna, aby stężeć, zatem wywar możesz pozostawić poza lodówką w temperaturze pokojowej. Agar-agar jest składnikiem pozbawionym barwy oraz zapachu, dlatego też uniwersalnym w zastosowaniu. Bardzo ważną informację stanowi właściwość agaru: jest on odporny na wysokie temperatury, dlatego przetwory z jego dodatkiem możesz z powodzeniem poddawać procesom pasteryzacji.

Współcześnie wegańske żelki są wytwarzane nawet ze skoncentrowanego soku owocowego tak jak londyńska linia kultowych wegańskich żelek Candy Kittens. Dzisiaj żelki nie są tylko przysmakiem dla najmłodszych, ale używa się ich także przy wyrobie ciast i innych bardziej złożonych deserów. Galaretki z agaru można wykorzystać na wiele różnych sposobów. Chętnie poznamy wasze sposoby na kreatywne wykorzystanie wegańskich żelek.

weganskie zelki dla ciebie

Komentarze do wpisu (0)

Kategorie
Zobacz więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl